Ko će drugi nego Livaja! Napadaču (ne)opravdano pukao film, Gattuso hvatao igrače, a Mourinho...

10. 07. 2024 - 20:22 | Drugi pišu >> Fudbal

U prvom poluvremenu prijateljskog susreta Hajduka i Fenerbahčea došlo je do naguravanja igrača oba tima, a glavni protagonist bio je Marko Livaja.

Ponekad se i prijateljske utakmice znaju pretovoriti u takmičarske pa dođe do neželjenih scena. To je bio slučaj i u prvom poluvremenu na duelu Hajduka i Fenerbahčea, piše sportsport.ba.

S obzirom da se radilo o prijateljskom meču za očekivati je da pristup i intenzitet bude nešto lakši, kao i sama agresivnost igrača na terenu.

To nije bio slučaj sa defanzivcem Fenerbahčea Djikuom koji je u jednom duelu žestoko faulirao Marka Livaju, a kapiten Hajduka mu nije ostao dužan.

Napadač je bijesan zbog starta igrača turskog kluba uhvatio Djikua vrat poslije čega je došlo do opšte gužve.

Na teren su ušli Gennero Gattuso te Jose Mourinho, ali sa potpuno drugačijim pristupom što je pomalo i iznenađujuće.

Italijan je hvatao igrače Hajduka sa leđa te smirivao gužvu, dok je Portugalac bio hladan kao led te je samo prstima govorio igračima da prestanu.

Ubrzo nakon toga je Mourinho prišao Livaji i nešto mu je rekao pošto je trofejni trener upoznat sa karizmom kapitena Hajduka.

Na kraju su Djiku i Livaja prošli sa po žutim kartonom te se utakmica nastavila, a prvo poluvrijeme je okončano bez golova. 

Mourinhova anegdota o Livaji 
Dok je bio trener Rome Mourinho je bio umoran od konstantnih verbalnih napada Antonija Cassana zbog čega je odlučio da ispriča kako je Livaja ućutkao Italijana.

"Reći ću mu samo jedno: Pazi, Antonio, ti imaš 40, a ja 60 godina. Ponekad dođu nekakvi Marko Livaje i onda je teško", ispričao je tada Mourinho.

Livaja je na samom početku svoje karijere bio član Intera, dok je u to vrijeme za Nerazzurre nastupao i Cassano. Detaljnije je o sukobu pisala ugledna Gazzetta dello Sport.

"Marko Livaja nije tip za kompromisna rješenja. Nije jedan od onih koji će okolišati kada vam treba nešto reći.

Jose Mourinho to zna, kao što zna i za ono što je općepoznato. Žestok sukob Cassana i Livaje na Interovom treningu u sezoni 2012./13.

Brzi strijelac dobre tehnike osvojio je juniorsku Serie A te kod Stramcionija dobio mjesto koje je držao Cassano. Zbog toga se on žestoko sukobio s trenerom.

Bilo je guranja i uvreda. Pravi šou. No te je sezone došlo do također žestokog i ne samo verbalnog okršaja Cassana s Livajom.

U kojem je, kako Mou jasno sugerira, Talijan prošao daleko gore. Jose je tada trenirao Real, ali u fudbalskom svijetu se sve zna", pisalo je milanski list.