S 37 legendarni fudbaler se raspada: "Cijeli dan pijem Jeger i gledam YouTube, napiću se do smrti"

17. 07. 2024 - 22:23 | Vremeplov

Jägermeister popularni je njemački liker i često se koristi za "popravljanje raspoloženja", a napravljen je od čak 56 biljaka i začina, no u sebi sadrži 35 posto al.ko.h.ola, pa može da izazove ovisnost, što je očigledan problem kod bivše zvijezde Bundeslige.

Nekada je Martin Fenin igrao u Bundesligi za Eintracht Frankfurt, ali to je već davna prošlost i neko mnogo ljepše vrijeme za njega. Alk.o.h..ol sada dominira životom češkog internacionalca, piše sportsport.ba.

Ukupno tri mjeseca je nekadašnji napadač proveo u klinici za odvikavanje, ali se alk.o.h.ol vratio u njegov život. Njegovi prijatelji i bivše fudbalske zvijezde Milan Baros i Tomas Ujfalusi pokušali su mu pomoći. Fenin je u klinici izdržao ukupno tri mjeseca.

"Da, opet pijem. Svaki dan. Otkako sam napustio kliniku, ne trijeznim se", rekao je Fenin u razgovoru za Bild, dodavši: "Cijeli dan gledam YouTube i pijem Jeger kako bih se izborio s tugom".

Bivša supruga ga potezom dotukla
U intervjuu je Čeh rekao da jako voli svoju kćerku i čini se da je ona jedan od razloga njegove tuge i patnje. Njegova bivša žena povela ju je sa sobom kada je njegova ovisnost o alk,oh,ol,u postala prevelik problem.

Fenin zna za svoju tešku situaciju: “Prije ili kasnije napit ću se do smrti.” Već 2018. bio je nekoliko sedmica u komi zbog ovisnosti o al.k.o.h.olu. Sada mu je stanje opet teško.

Fenin je u Njemačkoj igrao, između ostalih, za Eintracht Frankfurt i Energie Cottbus. Napadač je za češku reprezentaciju postigao tri gola u 16 utakmica. Sport je sada u drugom planu. Fenin se bori za život dok nastavlja ispijati čaše Jegera, vjerujući da je to jedini način da se "izliječi".

Danas 37-godišnjak sa tugom pogleda albume i sjeti se svoje fudbalske karijere, koju je okončao još prije četiri godine. Vrhunac je doživio u Frankfurtu, a prethodno godinama bio sjajan u češkim Teplicama.

U rodnoj zemlji još je igrao za Slaviju Prag, Zbrojovka Brno i Varnsdorf, a u bio je kratko u Francuskoj igrajući na osam utakmica za Istres.

Fenin je 22. avgusta 2007. debitovao za seniorsku reprezentaciju protiv Austrije. Od 2008. bio je dio češke reprezentacije i bio je nominovan za UEFA Euro 2008. , ali nije igrao na turniru.

Godinama unazad traje njegova borba sa samim sobom, a čini se da je sada najteže i pitanje je može li sve to na kraju preživjeti. YouTube i Jeger bi trebali privremeno da ga "oraspolože", ali svjestan je i sam da to nije pravi život.

Mnogi slavni fudbaleri i sportisti općenito nailazili su kroz slične probleme, gdje su spas potražili u alk.oh..olu ili drugim opijatima, a neki od njih nažalost završili su živote tragično, dok su neki uspjeli da se spase i da u vjeri ili negdje drugo pronađu svoj mir i ipak uhvate zadnji voz za sreću.