NBA potpisala najveći ugovor u svojoj historijI: Vrijedi 77 milijardi

25. 07. 2024 - 12:33 | Košarka

NBA liga je na svom sajtu i zvanično objavila da je potpisan ugovor na 11 godina sa novim kompanijama ESPN, NBC i Amazon i obnovila ugovor sa Volt Dizni kompanijom.

Zamijenit će TNT
Ugovor počinje u sezoni 2025/2026 i trajat će do kraja 2035/36 sezone, a ugovor je vredan 77 milijardi dolara, a WNBA liga će od ovoga dobiti 2,2 milijarde dolara.

TNT Sports koji je dugi niz godina prenosio NBA košarku (Erni Džonson, Keni Smit, Šekil O'Nil i Čarls Barkli) će se od prenosa oprostiti nakon sezone 2024/25.

Amazon će biti na mjestu TNT jer njihova ponuda od 1,8 milijardi dolara godišnje nije izjednačena, a oni će pored NBA prenositi i žensku košarku, WNBA.

Čuvena kompanija "Warner Bros. Discovery" poznata po uspjesima u filmskoj industriji nije poslala dovoljno konkurentnu ponudu, pa je Amazon izašao kao pobjednik.

TNT je sa NBA ligom potpisao devetogodišnji ugovor i prema njihovim riječima izjednačili su ponudu Amazona za prenose i poručili da NBA ne može da odbije tu ponudu kako stoji u ugovoru.

Kada je ovaj ugovor potpisan, striming platforme nisu postojale, a upravo je to glavni razlog zbog kog NBA ne želi da nastavi sradnju prenosa sa TNT i gleda da proširi sve sa Amazonom.

Upravo je ovo razlog zbog kog slučaj može završiti na sudu jer postoji šansa da TNT nastavi da se bori za prava prenosa, iako im je NBA liga poslala dopis u kome su odbijeni i objašnjeno je zbog čega.

TNT je spreman da nastavi da distribuira prenose kablovskim operaterima kao i do sada, dok su sa kompanijom Max (nekadašnja HBO platforma) dogovorili striming servis za ljubitelje košarke.

NBA liga preferira opciju Amazona koji bi se fokusirao striktno na striming platforme čija je publika veća, sa partnerima bi distribuirali prenose drugim televizijama i prve tri godine bi platili odjednom dok su iz Vornera bili spremni na trogodišnji kredit.

Kompanija "Warner Bros. Discovery" takođe želi da tuži NBA ligu jer smatraju da su pravila prekršena, ali se veruje da će sve biti rešeno vansudskim dogovorom.

Što se tiče TNT, oni će teško prihvatiti vansudski dogovor, tražiće da im ugovorom garantovana prava prenosa ostanu u vlasništvu i to bi moglo skupo da košta i njih i NBA i da se čitav proces dodatno oduži.

TNT je u vlasništvu Warner Bros. Discovery kompanije i direktor Dejvid Zaslav je odavno govorio o tome da će se ponuda Amazona izjednačiti, ali Amazon i NBA imaju načelni dogovor još od aprila.

Adam Silver, komesar NBA lige, odavno želi da uvede treću kompaniju u posao oko prenosa jer želi striming servis koji distribuira košarkaške utakmice širom sveta.

Odličan posao
Amazon radi odličan posao u prenosu sporta putem svojih platformi u šta se NFL lično uverio, dok su MLS i MLB birali "Apple".

Iz Amazona su istakli da su oduševljeni dogovorom sa NBA ligom, ali su odbili da komentarišu TNT i potencijalnu tužbu koja bi mogla da se dogodi.

Kompanija NBC je takođe imala veliki broj prenosa proteklih godina uključujući poslednjih 6 finala konferencija, neke plej-of utakmice i Ol-Star meč i prema njihovim rečima, dogovor je postignut i nastaviće da prenose NBA uz WNBA utakmice.

Oni će za NFL i NBA paket platiti 2,45 milijardi dolara. ABC/ESPN će biti "domaćin" svakog NBA finala, radiće i finala konferencija (verovatno umesto NBC koji bi dobio druge utakmice), plej-of i regularni deo i da će ih to koštati 2,62 milijarde godišnje.

Najveće promene će doživeti ugovori vezani za WNBA ligu gde će se prava na prenose konferencijskih i velikih finala smenjivati svake godine tokom svih 11 godina ugovora između Diznija, Prajma i NBCU. Trenutno sve to radi Dizni.

Uskoro ćemo i videti šta će se dogoditi sa ovim ugovorom koji je i definitivno najveći u istoriji sporta, a do sada je NFL sa 6 milijardi godišnje bio na prvom mjestu.