Guardiola konačnom odlukom zatekao apsolutno sve: "Ovo niko od nas nije očekivao"

26. 07. 2024 - 12:02 | Drugi pišu

Pep Guardiola izbacio je važne vijesti o svojoj budućnosti u Manchester Cityju prije početka nove sezone Premier lige.

Španskom stručnjaku ugovor sa Manchester Cityjem ističe u ljeto 2025. godine, a izvještaji tvrde da bi mogao napustiti Etihad nakon što mu isti istekne jer se navodno zasitio i želi nove izazove.

Guardiola se povezuje posljednje vrijeme s reprezentacijom Engleske koja je bez selektora nakon što je Engleski savez donio odluku da se rastane sa Garethom Southgateom nakon poraza u finalu Eura u Njemačkoj, dok će također Španac imati još neke primamljive ponude, ukoliko odluči da napravi novi korak u trenerskoj karijeri.

Ovo je 53-godišnjaku već deveta godina u Manchesteru, provest će godinu više od Jurgena Kloppa koji je ranije napustio Liverpool. Činilo se da je već prelomio, no posljednje izjave bivšeg trenera Bayerna i Barcelone govore da bi ipak mogao ostati.

Kako piše Guardian, Guardioli je trebalo i još treba vremena da donese konačnu odluku, a na Etihadu su svjesni da bi se to moglo dogoditi bilo kad.  Ipak, navodi se da je trenutno po njegovim reakcijama jasno da je spreman ostati i nastaviti svoj nevjerovatan niz u Premier ligi.

"Ovo niko od nas nije očekivao", navodi se u Guardianu, navijači Cityja slave, ali sigurno da potvrda neće stići prije kraja sezone. 

Govoreći na press konferenciji tokom Cityjeve turneje po Sjedinjenim Državama, Guardiola je jasno dao do znanja da se (možda) već odlučio i da je spreman da nastavi svoju avanturu sa Cityjem.

"Ako voliš to što radiš, zašto bi prestao? Sviđa mi se - jednako sada kao i kad su me zaposlili. Dakle, idemo dalje", riječi su Guardiole koji je po svemu sudeći spreman da nastavi voditi Građane.

Ako Guardiola doista potpiše novi ugovor, to će biti udarac za ostatak Premier lige, jer je City osvojio posljednja četiri naslova. Također su osvojili i Ligu prvaka.

Međutim, izvan terena, Guardiola je imao dosta problema tokom predsezone koja je u toku, uz velike dvojbe oko budućnosti i Kevina De Bruynea i Edersona.

Dok se očekuje da će De Bruyne ostati u klubu i pored velikog interesa saudijske Pro lige, Guardiola je priznao da je Ederson, koji je isključen s Copa America s Brazilom zbog frakture očne duplje zadobivene u ključnoj pobjedi nad Tottenhamom prošle sezone, mora odlučiti o tome hoće li se pridružiti saudijskoj ekipi Al Ittihadu.

City će bez obzira na sve i dalje biti glavni favorit za naslov u Premier ligi, dok se polako nametnuo kao glavni rival Real Madridu u borbi za trofeje na kontinentalnoj sceni.

Pepa se ne smatra tek tako najboljim trenerom današnjice. Ipak je "napravio" jedan od najmoćnijih timova u historiji fudbala predvođen Lionelom Messijem, koji je Tika-takom uništavao rivale. S Barcelonom je osvojio tri ligaška naslova, dva puta Ligu prvaka, dva puta UEFA-in Superkup, dva puta Svjetsko klupsko prvenstvo, dva puta Kup kralja i tri puta Superkup Španije.

U Bayern je donio tri bundesligaška naslova, dva kupa, Superkup Evrope i Svjetsko klupsko prvenstvo, a Cityju čak sedam naslova Premier lige, dva Fa kupa, Liga kup čak četiri puta, Superkup Evrope, Svjetsko klupsko prvenstvo i Ligu prvaka.

Ako ostane duže od još jedne sezone, nema sumnje da će donijeti još pregršt trofeja na Etihad. Uspješan je bio i kao igrač nastupajući za Barcelonu, Bresciju, Romu, Al Ahli i Dorados.