SMIJEŠI IM SE OGROMNA ZARADA: Sarajevo u Slovačku ne ide samo po historiju, već i po astronomsku cifru!

26. 07. 2024 - 13:20 | Drugi pišu >> Fudbal

Šteta. Riječ je koju su izgovorili mnogi navijači FK Sarajevo kada su sinoć napustali tribine stadiona Asim Ferhatović Hase. Imao je Bordo tim Spartak iz Slovačke kao na pladnju, ali ga nije uspio dokrajčiti.

Pred oko 27.000 gledatelja Sarajevo je odigralo odličan meč. Navijači su nosili izabranike Zorana Zekića koji na kraju nisu uspjeli pronaći put do gola.

U sjajnoj atmosferi višestruki prvak BiH je nakon blamaža prethodnih godina konačno djelovao evropski te pokazao da bi ove sezone pod Zekićevom palicom moglo biti trofeja.

Revanš susret u Trnavi igra se sljedećeg četvrtka, a Bordo tim će put Slovačke definitivno pun optimizima i vjere u uspješan rezultat. Pravo za to im daje odlična prva utakmica.

U prethodna dva nastupa u Konferencijskoj ligi Sarajevo je zaustaljeno od liliputanaca poput Milsamija iz Moldavije, te Torpeda iz Gruzije. Dolaskom Zekića situacija se promijenila.

Tako će Bordo tim imati priliku da u Slovačkoj dođe do svog najvećeg uspjeha od formiranja Konferencijske lige odnosno plasmana u treće pretkolo najmlađeg UEFA-inog klupskog takmičenja.

Pored toga revanš susret nudi i priliku velikanu iz bh. prijstolnice da zaradi ogroman novac, odnosno više od milion eura.

Sarajevo za sada ima zagarantovnih 700.000 eura od Evrope, a eliminacijom Spartaka taj iznos bi prešao milion eura što bi otvorilo vrata za dodatna ulaganja u igrački kadar.

Za nastupe u prva dva pretkola Sarajevo je inkasiralo po 175.000 eura, a u slučaju ispadanja od Spartaka bh. klub sljeduje još 350.000 eura na ime eliminacionog bonusa.

U slučaju izbacivanja Spartaka i nastupa u trećem pretkolu onda Bordo klubu pripada tri puta po 175.000 eura kao fiksni iznos za nastup u svakom od pretkola, te još 550.00 eura u slučaju ispadanja u trećem pretkolu kao eliminacioni bonus.

Što se tiče ostatka kvalifikacija plasman u play-off Konferencijske lige osim 175.000 eura za nastup, donosi još 750.000 eura eliminacionog bonusa.

Plasman u grupnu fazu Konferencijske lige za sezonu 2024/25 vrijedi 3.17 miliona eura. Važno je napomenitu da se u slučajevima plasmana u grupnu fazu automatski anulira zarađeni novac u kvalifikacijama.

Kada je 2009. godine Sarajevo izbacilo Spartaka na Koševu je slavilo sa 1:0, dok je u revanšu bilo 1:1 pa su izabranici tadašnjeg trenera Mehmeda Janjoša slavili prolazak dalje.

Ovaj put Bordo timu neće biti dovoljan remi s postignutim golom pošto pravilo o golu u gostima više ne važi. Tako bi bilo koji neriješen ishod meč odveo u produžetke, a zatim i eventualne penale.

Inače, nakon prvih 90 minuta kako sada stvari stoje Sarajevo bi opet moglo put sjevera pošto je Rapid iz Beča kao gost savladao Wislu u prvom susretu 2. pretkola Europa lige.

Kao što je poznato bolji iz duela Spartak Trnava - Sarajevo će u trećem pretkolu Konferencijske lige igrati na poraženog iz austrijsko-poljskog duela.