Zašto su Arapi Novaku dali milione: Iza svega stoji briljantan plan koji će promijeniti tenis

17. 10. 2024 - 10:50 | Tenis

Novak Đoković danas učestvuje na egzibicionom turniru "Slem šest kraljeva" (Six Kings Slam), koji se održava u Saudijskoj Arabiji, za što će dobiti značajnu sumu novca.

Kao jedan od šest učesnika, Đoković će zaraditi bonus od 1,5 miliona dolara, dok će pobjednik turnira kući ponijeti ček od šest miliona dolara – što predstavlja najveću nagradu u historiji tenisa.

Turnir je prvobitno naišao na prepreke, jer ATP ne dozvoljava održavanje egzibicionih takmičenja tokom sedmica u kojima se igraju njihovi turniri iz serije 500, 1.000 ili Grand Slam turniri. Ipak, organizatori su uspjeli pronaći slobodan termin u kalendaru. Mnogi se pitaju kako Saudijcima ovo može biti isplativo s obzirom na visoke troškove organizacije i dolazak šestorice vrhunskih tenisera, ali za sve postoji jasna logika.

Poznati sportski agent Morgan Menaham, koji je u prošlosti sarađivao s brojnim vrhunskim sportistima, uključujući i Žo-Vilfrida Congu, istakao je da Saudijci ovakvim turnirom žele privući tenisere da češće dolaze u njihovu zemlju. „Tenis je globalni sport s brojnim poznatim ličnostima koje privlače pažnju velikog broja ljudi. Za investitore, mnogo je jeftinije platiti nekoliko miliona dolara Novaku Đokoviću za pet dana, nego finansirati fudbalski klub za cijelu sezonu. Pitanje je koji će slučaj donijeti veći imidž državi,“ rekao je Menaham.

Suština je u marketingu – što više novca za najveće zvijezde, to znači i veće interesovanje medija, investitora i sponzora. Ovo nije samo promocija turnira, već i države Saudijske Arabije, koja koristi tenis kao dio šireg marketinškog i investicijskog plana.